La lactància materna prolongada millora el rendiment escolar, augmenta el quocient intel·lectual en l’adult i es relaciona amb uns ingressos alts en el futur, segons un estudi publicat aquest 18 de març a la revista britànica ‘The Lancet‘. L’estudi, que va analitzar un grup de gairebé 3.500 persones des del seu naixement fins que van complir els trenta anys, demostra per primer cop que la lactància materna durant més de dotze mesos té un gran impacte en el desenvolupament cognitiu.

“L’efecte de la lactància materna prolongada influeix en el desenvolupament cerebral i la intel·ligència dels nens, però aquests efectes persisteixen també en l’edat adulta”, ha assenyalat Bernardo Lessa Horta, de la Universitat Federal de Pelotas, al Brasil. Segons l’informe, un nen que rebi lactància materna un mínim d’un any aconseguirà als trenta anys un quocient intel·lectual millor, tindrà 0,9 anys més d’escolaritat i cobrarà un salari de 98 euros més al mes que aquells que no rebin la lactància materna durant tant de temps.

Horta i el seu equip van analitzar les dades de prop de 6.000 nadons que van néixer l’any 1982 al municipi brasiler de Pelotas. Entre ells, 3.493 van realitzar un test de quocient intel·lectual als 30 anys. Els experts van dividir els participants en cinc grups, basant-se en el temps durant el qual havien rebut la lactància materna i van controlar deu variables socials i biològiques que poden contribuir a l’increment del quocient intel·lectual. Alguns d’aquests factors són els ingressos familiars, el nivell d’escolarització dels pares, la genètica, l’edat de la mare i si ha fumat durant l’embaràs, el pes del nadó i el tipus de part.

Els autors assenyalen que la llet materna té una composició única en què destaquen els àcids grassos de cadena llarga, “que són essencials per al desenvolupament cerebral”. “Hem trobat que la lactància materna prolongada està certament relacionada amb el quocient intel·lectual en l’edat adulta, el que reflecteix que la quantitat de llet materna consumida juga un paper important”, ha dit Horta.

Segons Erik Mortensen, de la Universitat de Copenhaguen, a Dinamarca, “amb l’edat, els efectes del desenvolupament primerenc poden diluir causa de factors ambientals posteriors, o millorar com a conseqüència dels èxits educatius o professionals”. No obstant això, afegeix Mortensen, aquest estudi “suggereix que els efectes de la lactància materna prolongada en el desenvolupament cognitiu persisteixen en l’adult i són importants per a la salut”.

Fer Comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.