Ha arribat l’hivern, i amb ell els refredats, grips, passes de panxa i de tota mena que afecten a grans i nens per igual.
En aquest article parlarem d’uns quants remeis casolans pensats per a fer que els més petits es trobin millor i passin els dies del refredat d’una manera menys incòmoda.

Parlarem tant d’hàbits que fan que els refredats passin millor com de remeis naturals que es poden aplicar a nens de cinc anys en endavant. En el cas que estiguem parlant d’un nadó o infant molt petit, millor limitar-nos a les dues primeres indicacions: hidratació i rentats nassals, ja que quan son molt petits qualsevol cosa els pot afectar molt.

Aclariré des d’un bon començament, que estic parlant de refredats amb com a màxim unes dècimes degudes a la mateixa malaltia, davant d’una sospita de bronquitis, amigdalitis, otitis, o qualsevol altra malaltia, recomano com a imprescindible una visita al pediatra.

‘Beure és imprescindible per a ajudar a l’organisme a fer les seves tasques de neteja i desintoxicació’

Hidratació: la millor ajuda per l’organisme
La primera cosa sobre la que parlarem, és la hidratació, simplement perquè és un dels factors més importants a l’hora de poder ajudar al nostre organisme quan està lluitant contra un virus a funcionar d’una manera més eficaç.

Beure és imprescindible, no només per a mantenir uns bons nivells d’hidratació sinó també per a ajudar a l’organisme a fer les seves tasques de neteja i desintoxicació.
Quan estem refredats, el nostre cos no funciona de la mateixa manera que quan no ho estem. Està lluitant contra un virus i per tant, els nostres òrgans interns tenen més dificultat a l’hora de realitzar les seves funcions. El budell, per exemple es ralentitza ja que el sistema immunològic està treballant intensament i com a conseqüència ni les nostres digestions ni la nostra hidratació son els mateixos que quan estem en plena forma.
És per això que beure és la manera d’ajudar al nostre cos a fer front al refredat.

Però no és només aigua el que hem de beure, els típics brous o les infusions son també molt útils a l’hora de conviure amb un refredat.
Podem, per exemple aprofitar el típic brou fet amb verdures i una mica de pollastre si ho voleu, per incorporar espècies com el gingebre que té propietats expectorants, antitussives, antiinflamatòries i antibiòtiques que ajuden a combatre els refredats i la tos. Al ser ric en nutrients com el potassi, la niacina i la vitamina C, el gingebre també ajuda a enfortir el nostre sistema immunològic i fer-lo més efectiu per a lluitar contra virus i bacteris

També el podem incorporar a les infusions d’herbes: farigola, malva, helicris i camamilla afegint-t’hi una mica de mel de romaní o farigola.

chamomile-829538_1920Hàbits saludables
La higiene nassal també és un factor clau ja que una de les coses que destorba més als nostres petits quan estan refredats son els mocs.
Rentats nassals (unes tres vegades al dia) amb aigua de mar aniran molt bé per netejar tota aquesta mucositat i fer que l’infant respiri molt millor.

‘Deixem que el seu cos aprengui a fer front a les malalties i es faci fort.’

Si tenen tos, el vell remei de la ceba tallada per la meitat al costat del llit és molt efectiu i durant el dia poden prendre xarops naturals que trobareu a herboristeríes , parafarmàcies, farmàcies i botigues de productes naturals.
Son xarops fets específicament per a nens a base de plantes molt suaus i que podeu combinar amb les infusions i el kuzu tranquil·lament.
Aquests xarops acostumen a portar pròpolis, equinàcea, mel… i a banda d’alleujar la tos també protegeixen el sistema immunològic de l’infant.

I abans d’anar a dormir una bona frega d’un ungüent fet amb una base d’oli d’oliva o coco amb unes gotes d’oli essencial de malva, o romaní als peus insistint just a sota els dits i uns mitjons gruixuts.
Si l’infant és més gran (a partir de deu anys) hi podeu posar també unes gotes de menta a l’oli essencial, amb nens més petits cal anar alerta.

Amb tot això veureu que els nens milloren de manera natural, perquè deixem que el seu cos aprengui a fer front a les malalties i es faci fort.

Què menjar?
I a nivell nutricional, si durant els dies del refredat no tenen gaire gana, no cal forçar-los a menjar perquè tots sabem que durant els refredats ningú té gaire gana.
Si els venen de gust els brous, tal i com he dit abans, son una gran eina per ajudar al cos a mantenir-se hidratat i nodrit alhora.
També son una molt bona opció les patates bullides o al vapor, especialment si son del dia anterior pel seu efecte prebiòtic (aliment de la flora bacteriana del budell). Unes patates amb una mica d’oli i sal ben aixafades segur que els venen de gust fins i tot quan tenen poca gana.
Una última recomanació, quan hagi passat un procés gripal o una passa de panxa, donem-los sempre una tanda de probiòtics, bé sols (els venen a farmàcies, parafarmàcies i botigues de dietètica natural) o bé en forma de xarop on actuen conjuntament amb altres ingredients.

Sobre L'Autor/a

Nutricionista

Articles Relacionats

Fer Comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.